top of page

Πώς να υποστηρίξετε κάποιον με πρόβλημα ψυχικής υγείας αυτά τα Χριστούγεννα

5 πράγματα για να θυμάστε κατά τη διάρκεια των Εορτών όταν έχετε κάποιο αγαπημένο άτομο που αντιμετωπίζει μια ψυχική ασθένεια.

κατάθλιψη των εορτών ψυχολόγος

Δυστυχώς κάτι που συχνά παραβλέπεται είναι τα κοντινά πρόσωπα ατόμων που αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα ψυχικής υγείας. Για ευνόητους λόγους ως επαγγελματίες ψυχικής υγείας δίνουμε έμφαση ώστε να δημιουργούμε υλικό για τα άτομα που παλεύουν με μια ψυχική ασθένεια. Είναι εξίσου σημαντικό όμως να προσφέρουμε πληροφορίες και στα άτομα γύρω τους οι οποίοι αφενός επηρεάζονται ιδιαίτερα από την κατάσταση των δικών τους και αφετέρου επιθυμούν να βρουν τρόπους για να τους βοηθήσουν.


1. Όταν κάποιος παλεύει με μια ψυχική ασθένεια, τα Χριστούγεννα είναι απλά ακόμη μια μέρα.

Προσπαθείς να δημιουργήσεις ένα γιορτινό κλίμα παρ’ όλες τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε με τον Κορονοϊό αλλά βλέπεις ότι το δικό σου άτομο δεν μπορεί να νιώσει την ίδια χαρά μαζί σου. Μπορεί να είναι δύσκολο για εσένα να καταλάβεις γιατί δεν μπορεί να μοιραστεί την χαρά των Χριστουγέννων μαζί σου. Παρότι ίσως να είσαι και εσύ φορτισμένος χρειάζεται να δείξεις κατανόηση και να σεβαστής τις επιθυμίες του άλλου ατόμου που δεν έχει διάθεση να γιορτάσει μαζί σου.


2. Τα Χριστούγεννα μπορεί να εντείνουν αρνητικά συναισθήματα όπως τη θλίψη και το άγχος.

Μπορεί να άκουσες ή να διάβασες κάπου για την «κατάθλιψη των εορτών» ή «κατάθλιψη των Χριστουγέννων»: είναι το φαινόμενο το οποίο χαρακτηρίζεται από έντονη καταθλιπτική διάθεση η οποία εντείνετε τις μέρες αυτές. Εάν αισθάνεσαι ήδη μοναξιά, μπορεί να το βιώσετε ακόμη περισσότερο σε μια χριστουγεννιάτικη περίοδο όπου όλοι φαίνονται να περιβάλλονται από τα αγαπημένα τους πρόσωπα. Άτομα που έχουν κατάθλιψη, μπορεί να αισθάνονται ακόμη χειρότερα που δεν καταφέρνουν να βιώνουν τη χαρά ή το γιορτινό πνεύμα κατά τη διάρκεια μιας κοινωνικά διακηρυγμένης «ευτυχισμένης» περιόδου.


Παρομοίως, οι κοινωνικές συγκεντρώσεις για άτομα που βιώνουν κοινωνικό άγχος, το οικονομικό βάρος της αγοράς δώρων και η πίεση να αισθανθεί κάποιος γιορτινό κλήμα όταν στην πραγματικότητα έχει κατάθλιψη μπορούν να προκαλέσουν ένα άλλο φαινόμενο που ονομάζεται «άγχος των εορτών». Για άτομα που πενθούν η πρωτοχρονιά μπορεί να τους θυμίσει χαμένα αγαπητά πρόσωπα, να τους υπενθυμίσει απώλειες και να εντείνει τα συναισθήματα ματαιότητας και μελαγχολίας. Για κάθε άτομο αυτές οι γιορτές είναι διαφορετικές και δυστυχώς φανταστείτε πως θα είναι αυτά τα Χριστούγεννα για άτομα που πενθούν δικά τους πρόσωπα λόγω της πανδημίας. Δώστε χώρο στα δικά σας άτομα να μπουν στο γιορτινό κλίμα αν το επιθυμούν από μόνοι τους και στηρίξτε κάθε τους προσπάθεια όσο μικρή και αν φαίνεται σε εσάς.


3. Δοκιμάστε ένα συμβιβασμό.

άγχος εορτών αντιμετώπιση ψυχολογία

Ακόμα και αν το αγαπητό σας πρόσωπο που θέλετε να στηρίξετε δεν είναι έτοιμο για να περάσει την Χριστουγεννιάτικη μέρα, στο σπίτι ενός φίλου, σε ένα οικογενειακό τραπέζι ή ένα κέντρο διασκέδασης δοκιμάστε να βρείτε ένα συμβιβασμό. Χωρίς να ασκήσετε πίεση δείτε ίσως να επιθυμεί να κάνετε μια δραστηριότητα μαζί στο σπίτι. Να θυμάστε πάντα το πνεύμα των γιορτών: οι γιορτές είναι σημαντικές και όμορφες γιατί έχουμε δίπλα μας και περνάμε καλά με τα άτομα που μας αγαπούν όχι επειδή πήγαμε σε μια ταβέρνα.4. Μιλήστε μαζί τους για την ψυχολογία τους.

Ρωτήστε τους πως αισθάνονται, αν έχουν αρνητικές ή αυτοκαταστροφικές σκέψεις. Ως ψυχολόγος, κάτι που συχνά μοιράζομαι με του πελάτες μου είναι ότι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να διαχειριστούν ένα οποιοδήποτε συναίσθημα είναι να το εκφράσουν και να μιλήσουν για αυτό με ένα άλλο άτομο που νιώθουν εμπιστοσύνη και ασφάλεια μαζί του. Συζητήστε για τρόπους συναισθηματικής αποφόρτισης: καλός ύπνος, υγιεινή διατροφή, φυσική άσκηση μπορεί να είναι βέλτιστοι τρόποι στην προστασία της ψυχικής υγείας και στη διατήρηση της ψυχολογικής ευεξίας.


5. Κάντε ένα δώρο από την καρδιά σας.

ανταλλαγή δώρων ψυχολόγος κατάθλιψη γιορτών

Τα δώρα με νόημα, αυτά που δείχνουν ότι δίνουμε σημασία και προσοχή στον άλλον, αυτά που δείχνουν το δέσιμο μας και το τι σημαίνει το αγαπητό μας πρόσωπο για εμάς, αυτά τα δώρα έχουν αξία. Δεν χρειάζεται να είναι κάτι ακριβό, η μόνη προϋπόθεση είναι να γίνει με αγάπη και νοίαξιμο. Τέτοια δώρα έχουν την δύναμη να φέρνουν ανθρώπους πιο κοντά.Εύχομαι σε όλους τα πιο μαγικά Χριστούγεννα! Σας εύχομαι ολόψυχα να καταφέρεται περάσετε τις φετινές γιορτές μαζί με την οικογένειά σας και ο νέος χρόνος να δώσει ένα τέλος στην πανδημία και στο κορονοϊο.


 
Μάριος Σιάλος Ψυχολόγος Λευκωσία Λογότυπο

Μάριος Σιάλος, BSc, MSc

Εγγεγραμμένος Συμβουλευτικός Ψυχολόγος [Α.Μ. 598]

Λευκωσία

1,268 views0 comments

Комментарии


bottom of page