Πώς να υποστηρίξετε κάποιον με πρόβλημα ψυχικής υγείας αυτά τα Χριστούγεννα

5 πράγματα για να θυμάστε κατά τη διάρκεια των Εορτών όταν έχετε κάποιο αγαπημένο άτομο που αντιμετωπίζει μια ψυχική ασθένεια.

κατάθλιψη των εορτών ψυχολόγος

Δυστυχώς κάτι που συχνά παραβλέπεται είναι τα κοντινά πρόσωπα ατόμων που αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα ψυχικής υγείας. Για ευνόητους λόγους ως επαγγελματίες ψυχικής υγείας δίνουμε έμφαση ώστε να δημιουργούμε υλικό για τα άτομα που παλεύουν με μια ψυχική ασθένεια. Είναι εξίσου σημαντικό όμως να προσφέρουμε πληροφορίες και στα άτομα γύρω τους οι οποίοι αφενός επηρεάζονται ιδιαίτερα από την κατάσταση των δικών τους και αφετέρου επιθυμούν να βρουν τρόπους για να τους βοηθήσουν.


1. Όταν κάποιος παλεύει με μια ψυχική ασθένεια, τα Χριστούγεννα είναι απλά ακόμη μια μέρα.

Προσπαθείς να δημιουργήσεις ένα γιορτινό κλίμα παρ’ όλες τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε με τον Κορονοϊό αλλά βλέπεις ότι το δικό σου άτομο δεν μπορεί να νιώσει την ίδια χαρά μαζί σου. Μπορεί να είναι δύσκολο για εσένα να καταλάβεις γιατί δεν μπορεί να μοιραστεί την χαρά των Χριστουγέννων μαζί σου. Παρότι ίσως να είσαι και εσύ φορτισμένος χρειάζεται να δείξεις κατανόηση και να σεβαστής τις επιθυμίες του άλλου ατόμου που δεν έχει διάθεση να γιορτάσει μαζί σου.


2. Τα Χριστούγεννα μπορεί να εντείνουν αρνητικά συναισθήματα όπως τη θλίψη και το άγχος.

Μπορεί να άκουσες ή να διάβασες κάπου για την «κατάθλιψη των εορτών» ή «κατάθλιψη των Χριστουγέννων»: είναι το φαινόμενο το οποίο χαρακτηρίζεται από έντονη καταθλιπτική διάθεση η οποία εντείνετε τις μέρες αυτές. Εάν αισθάνεσαι ήδη μοναξιά, μπορεί να το βιώσετε ακόμη περισσότερο σε μια χριστουγεννιάτικη περίοδο όπου όλοι φαίνονται να περιβάλλονται από τα αγαπημένα τους πρόσωπα. Άτομα που έχουν κατάθλιψη, μπορεί να αισθάνονται ακόμη χειρότερα που δεν καταφέρνουν να βιώνουν τη χαρά ή το γιορτινό πνεύμα κατά τη διάρκεια μιας κοινωνικά διακηρυγμένης «ευτυχισμένης» περιόδου.


Παρομοίως, οι κοινωνικές συγκεντρώσεις για άτομα που βιώνουν κοινωνικό άγχος, το οικονομικό βάρος της αγοράς δώρων και η πίεση να αισθανθεί κάποιος γιορτινό κλήμα όταν στην πραγματικότητα έχει κατάθλιψη μπορούν να προκαλέσουν ένα άλλο φαινόμενο που ονομάζεται «άγχος των εορτών». Για άτομα που πενθούν η πρωτοχρονιά μπορεί να τους θυμίσει χαμένα αγαπητά πρόσωπα, να τους υπενθυμίσει απώλειες και να εντείνει τα συναισθήματα ματαιότητας και μελαγχολίας. Για κάθε άτομο αυτές οι γιορτές είναι διαφορετικές και δυστυχώς φανταστείτε πως θα είναι αυτά τα Χριστούγεννα για άτομα που πενθούν δικά τους πρόσωπα λόγω της πανδημίας. Δώστε χώρο στα δικά σας άτομα να μπουν στο γιορτινό κλίμα αν το επιθυμούν από μόνοι τους και στηρίξτε κάθε τους προσπάθεια όσο μικρή και αν φαίνεται σε εσάς.


3. Δοκιμάστε ένα συμβιβασμό.