top of page

ΕΙΣΑΙ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΑ ΦΟΡΤΙΣΜΕΝΟΣ???

Updated: Jun 23, 2020

3 τεχνικές – ΓΡΗΓΟΡΕΣ ΣΥΝΤΟΜΕΣ ΑΠΛΕΣ ώστε να διαχειριστείς άμεσα αυτό που βιώνεις!


Τεχνικές Διαχείρισης Συναισθημάτων - Ψυχολόγος Λευκωσία

Δεν χρειάζεται να πάσχουμε από κάποια ψυχολογική διαταραχή για να βιώνουμε μια έντονη συναισθηματικά φορτισμένη περίοδο. Για τον περισσότερο κόσμο, οι φυσιολογικές δυσκολίες που είναι ένα αναπόσπαστο μέρος της καθημερινότητας μας, προκαλούν έντονα συναισθήματα τα οποία μπορεί να μας χαλάσουν την μέρα.


Για τον καθένα μας οι παράγοντες στρες, θυμού, λύπης, φόβου, απογοήτευσης κλπ. διαφέρουν. Μια μετακόμιση, ένα διαζύγιο, μια δύσκολη μέρα στην δουλειά, μια ασθένεια, οικονομικές δυσκολίες είναι κοινά παραδείγματα που γρήγορα μπορούν να προκαλέσουν έντονες σκέψεις και συναισθήματα τα οποία αν δεν διαχειριστούμε άμεσα μπορούν εύκολα να ξεφύγουν σε επίπεδα δυσανάλογα της κατάστασης.


Για αυτό το σκοπό ξεχώρισα τρεις πρακτικές οι οποίες έχουν ένα ευρύ φάσμα εφαρμογών και μπορούν να σε βοηθήσουν να διαχειριστείς έντονα συναισθήματα σε διάφορες καταστάσεις.


S-O-S-Τεχνική για να σταματήσετε τις αρνητικές σκέψεις

Συχνά μπαίνουμε στην παγίδα να κάνουμε ένα διάλογο με τον εαυτό μας που περιλαμβάνει αρνητικές σκέψεις και σενάρια γύρω από το θέμα που μας απασχολεί. Δυστυχώς αυτό εντείνει τις αρνητικές σκέψεις και παράλληλα μεγεθύνει τα αρνητικά συναισθήματα που βιώνουμε δημιουργώντας ένα φαύλο κύκλο από τον οποίο δυσκολευόμαστε να βγούμε.


Το σήμα SOS είναι κάτι που στέλνουμε όταν χρειαζόμαστε βοήθεια. Με αυτή την πρακτική μπορείτε να στείλετε ένα σήμα SOS στον εαυτό σας.


S-TOP: ΣΤΑΜΑΤΑ - Νοητικά πες στον εαυτό σου να σταματήσει! Σταματά αυτό που κάνεις εσωτερικά, συνειδητοποιήστε το, αναγνώρισε το και δώσε στον εαυτό σου την ευκαιρία να διακόψει τον αρνητικό κύκλο σκέψης.


O-BSERVE: ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕ τι λες στον εαυτό σου αυτή τη στιγμή και πώς σε κάνει να νιώθεις. Το πιο συχνό ενδεχόμενο είναι είτε να κολλούμε στο παρελθόν από τις αναμνήσεις μας, είτε να παρασυρόμαστε στο μέλλον από τα σχέδιά σας.


S-HIFT: ΜΕΤΑΤΟΠΙΣΕ την προσοχή σου σε κάτι θετικό. Αυτό μπορεί να είναι οτιδήποτε από μια θετική σκέψη έως μια ευχάριστη δραστηριότητα. Όταν εστιαζόμαστε στα θετικά πράγματα στη ζωή, μπορούμε να περιμένομε θετικά αποτελέσματα και πιο ευχάριστα συναισθήματα.


4,6,8 – Βαθιές αναπνοές

Λοιπόν! Υπάρχουν πολλές και αντικειμενικά αξιόπιστες ασκήσεις διαφραγματικών αναπνοών, διαφόρων ειδών τεχνικές χαλαρώσεις ή ασκήσεις γειώσεις που προσφέρουν αξιόλογα αποτελέσματα σε περιπτώσεις έντονου Άγχους ή μιας Κρίσης Πανικού. Αν δεν έχεις την επιλογή να επισκεφτείς ένα ψυχολόγο ή να παρακολουθήσεις ένα σεμινάριο όπου θα σου μάθουν το σωστό τρόπο να τις εφαρμόζεις τότε η τεχνική 4,6,8 ενδεχόμενος να είναι η πιο βατή για να την εφαρμόσεις χωρίς ιδιαίτερο κόπο ή καθοδήγηση.


Για παράδειγμα: Είσαι αγχωμένος γιατί πρέπει να κάνεις μια παρουσίαση στην δουλειά ή στο πανεπιστήμιο? Δοκίμασε τα παρακάτω βήματα όσες φορές χρειάζεσαι πριν την παρουσίαση.


4, 6, 8

1. Εισπνεύστε για 4 δευτερόλεπτα και στη συνέχεια εκπνεύστε αργά με ένα παρατεταμένο φύσημα. 2. Εισπνεύστε για 6 δευτερόλεπτα και στη συνέχεια εκπνεύστε αργά με ένα παρατεταμένο φύσημα. 3. Εισπνεύστε για 8 δευτερόλεπτα και στη συνέχεια εκπνεύστε αργά με ένα παρατεταμένο φύσημα. 4. Επαναλάβετε όσες φορές το χρειάζεστε. Αυτό προκαλεί μια μετατόπιση του αυτόνομου νευρικού συστήματος από την συμπαθητική κατάσταση (αντίδραση φυγής ή πάλης) σε μια παρασυμπαθητική ανταπόκριση.


Η τεχνική αυτή βοηθάει όταν αισθανόμαστε άγχος, στρες ή αντιμετωπίζουμε προβλήματα στον ύπνο. Μπορεί να είναι πολύ αποτελεσματική όταν αντιμετωπίζει κρίσεις πανικού/άγχους, εξετάσεις, παρουσιάσεις κλπ.


Αναπλαισίωσε την κατάσταση σου

Τεχνικές Διαχείρισης Συναισθημάτων - Ψυχολόγος Λευκωσία

Αν οι δυο τρόποι πιο πάνω δεν είναι για σένα τότε ίσως να θέλεις να δοκιμάσεις μια στρατηγική που μου αρέσει να χρησιμοποιώ και εγώ προσωπικά!


Στα αγγλικά το ονομάζουμε Reframing και ο στόχος είναι να δούμε αυτά που συνέβησαν από μια διαφορετική οπτική γωνία. Η ιδέα πίσω από αυτό είναι πως όταν δούμε μια στρεσογόνο κατάσταση από μια άλλη ματιά, ως μια «πρόκληση» για παράδειγμα, τότε θα γεμίσουμε ικανοποίηση, αισιοδοξία και δύναμη τα οποία θα αντισταθμίσουν τα αρνητικά συναισθήματα που βιώναμε μέχρι εκείνη την στιγμή.


Θέλω να σκεφτείς το εξής περιστατικό. Είσαι στη δουλειά, έχεις μια πραγματικά δύσκολη μέρα και είσαι ταραγμένος όλο το Σαββατοκύριακο. Σκέφτεσαι συνεχεία «Όλα μου πηγαίνουν στραβά», «Πάλι εγώ αδικήθηκα», «Δεν εκτιμά κανένας την δουλειά μου», «Γιατί να συμπεριφέρονται πάντα σε μένα έτσι» κτλπ. Φυσικό ενδεχόμενο, όλο το Σαββατοκύριακο να θυμώνεις με το παραμικρό και να αρχίζεις να ξεσπάς για ασήμαντα πράγματα στην οικογένεια σου το οποίο να σε κάνεις να νιώθεις επιπλέον αρνητικά συναισθήματα όπως ενοχές. Θες να πας μια εκδρομή για να αποσπάσεις την προσοχή σου από αυτές τις σκέψεις και να μην «χάσεις» το Σαββατοκύριακο σου με αυτές τις σκέψεις αλλά δυσκολεύεσαι να το πετύχεις. Όντως, όταν κολλούμε πολύ επίμονα με τις σκέψεις μας γύρω από ένα περιστατικό είναι πολύ δύσκολο να αποσπάσουμε την προσοχή μας από αυτό.


Η αναπλαισίωση είναι ένας τρόπος με τον οποίο μπορείς να διαμορφώσεις ξανά ή να επανεκτιμήσεις την κατάσταση στο μυαλό σου. Δηλαδή: «Οι συνάδελφοι μου πολλές φορές μου λένε ότι κάνω πολύ καλά την δουλειά μου», «Την Δευτέρα αν τους εκφράσω πως με έκαναν να αισθανθώ το πιο πιθανό είναι να με κατανοήσουν», «Μου αρέσει η δουλειά μου», «Ήμασταν όλοι πολύ πιεσμένοι την Παρασκευή είμαι σίγουρος ότι θα τα βρούμε την Δευτέρα» κτλπ.


Όταν έχεις αναπλαισιώσει την κατάσταση είναι πολύ πιο εύκολο για σένα να αποσπάσεις τον εαυτό σου κάνοντας μια δραστηριότητα. Επίσης, επειδή έχεις αναπλαισιώσει το περιστατικό είσαι σε καλύτερη θέση για να απολύσεις και να περάσεις όμορφα στην δραστηριότητα που επέλεξες να κάνεις.

 

Μάριος Σιάλος, BSc, MSc

Εγγεγραμμένος Συμβουλευτικός Ψυχολόγος [Α.Μ. 598]

483 views0 comments
bottom of page